З ДНЕМ ДЕРЖАВНОГО ГЕРБА УКРАЇНИ!
19.02.2021
СУДОВІ ЕКСПЕРТИ ЧЕРНІВЕЦЬКОГО НДЕКЦ МВС ПОНОВИЛИ ПРАКТИКУ МЕТОДИЧНИХ ЗАНЯТЬ У ЧЕРНІВЕЦЬКИХ АВТОШКОЛАХ
23.02.2021
Дивитись всі

ГРАФІЧНИЙ КЛЮЧ АБО ПІН-КОД, ЩО КРАЩЕ ВИБРАТИ?

Судові експерти відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень поділилися своїми думками щодо переваг різних способів блокування смартфону. Нині, популярні такі способи:

  • Графічний ключ.
  • Face ID (функція інтелектуального розпізнавання обличчя).
  • Пін-код.
  • Пароль.
  • Touch ID (блокування відбитком пальця).

Не вдаючись в аналіз переваг кожного із перерахованих способів блокування телефону, зупинимося на пошуку відповідей у давній суперечці: «Що надійніше – графічний ключ, чи ПІН-код?».

Смартфони стали невід’ємною частиною нашого життя. Виробники мобільних пристроїв використовують безліч хитрощів для залучення потенційних користувачів. Вони також намагаються максимально убезпечити своїх клієнтів. Біометричні дані (відбитки пальців, форма обличчя), нині, масово застосовуються для розблокування екрану телефону. Проте гаджети мають в своєму арсеналі більш прості форми захисту, що також користуються популярністю серед власників смартфонів – це графічний ключ і ПІН-код. Що краще?

Чи потрібно блокувати екран телефону?

Серед нас є безліч людей, які для економії часу або з інших особистих міркувань зовсім не використовують блокування екрану. Однак, цей варіант не найкращий для безпеки. У разі використання сервісів електронної пошти, соціальних мереж, месенджерів, банківських програм є усі шанси наразитися на суттєві проблеми, якщо до телефону мають доступ стороні особи. Вкрадена зі смартфону інформація може стати причиною серйозного дискомфорту, навіть самогубства. Отже, методи блокування екрану – хороший спосіб запобігти проблемам.

Графічний ключ – добре, але не зовсім

Графічні ключі з’явилися досить давно і зарекомендували себе серед безлічі користувачів. Однак, більш докладне дослідження цього методу показало, що надійність способу можна порівняти з самими очевидними паролями, як: «123456», «password», «qwerty» тощо. Тобто графічний ключ не володіє надійністю у справі захисту мобільних пристроїв.

З чим це пов’язано? Тут грає свою роль людське сприйняття. Мозку людини набагато простіше запам’ятати малюнок або рух руки, ніж набір цифр. Таким чином, стороні люди можуть легко запам’ятати графічний ключ користувача, поглянувши на його рухи зі сторони.

Більш того, люди передбачувані і у зловмисників є свої бази найбільш поширених паролів і комбінацій блокування екрану. До всього цього, не кожний пристрій має олеофобне покриття екрану – плівка, що відштовхує бруд. На склі смартфону лишаються видимі сліди пальця, що дозволяють будь-кому підібрати комбінацію розблокування пристрою.

Графічний ключ – це краще, аніж нічого, але застосовуючи його не треба забувати, що:

  • комбінація графічного ключа повинна містити не тільки прямі лінії, але і перетини;
  • графічна комбінація має бути довгою;
  • при можливості треба вимикати відображення ліній при введенні графічного ключа.

Графічні ключі, які небажано використовувати:

ПІН-код – те, що краще

Пін-код – давній спосіб захисту. Він був актуальним ще в часи кнопкових телефонів, він залишається актуальним і сьогодні. PIN-код набагато надійніше графічного ключа. Для випадкового спостерігача або потенційного зловмисника його складніше запам’ятати.

При цьому, при виборі PIN-коду теж не слід розслаблятися. Пароль повинен бути унікальним і ніяк не пов’язаний з пам’ятними для користувача датами, числами, цифрами, наприклад, днем народження. Також слід враховувати, що цей спосіб захисту теж вразливий у разі використання екранів, що не мають спеціального покриття. Тому, і в першому, і у другому випадку потрібно виробляти звичку протирання екрану після введення пароля.

Підсумовуючи, можна сказати, що і в першому і в другому випадку є свої переваги і недоліки. Хоч будь-який захист не дає 100% гарантії безпеки, однак він потрібний всюди і завжди.